8.6 C
Sydney
4. kolovoza 2020.
Lifestyle

POKLOPAC NA ŠOLJI ŠTITI OD KORONE?! Evo kako, STUDIJA NAUČNIKA ZAČUDILA SVE

Ako prilikom ispiranja WC šolje ne spustite njen poklopac, mogli biste da udahnete aerosolske čestice koje se pritom stvaraju što stavara rizik od potencijalne zaraze, uključujući i rizik od infekcije korona virusom.

Novo istraživanje pokreće i pitanje o novom načinu prenosa virusa

Tvrdnju iznose kineski naučnici čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “Physics of Fluids”.

Naučnici iz Kine su izračunali da se poslije puštanja vode u školjku stvara efekt aerosola pa se sićušne kapi rasprašuju i to do visine od 91 centimetra od tla, što znači da mogu da dospiju i do vaših disajnih organa, piše BBC.

toalett

Naučnici sa Univerziteta “Yangzhou” kažu da se spuštanjem poklopca spriječava širenje bakterija i virusa iz nastalog aerosola, prenosi “Hina”.

Korona virus širi se kapljično, kašljanjem i kijanjem putem vazduha ili preko predmeta koji su kontaminirani. Kod zaraženih osoba tragovi virusa pronađeni su i u fekalijama, mada još nije poznato prenosi li se bolest i na ovaj način. Naučnici iz cijelog svijeta testiraju sastave otpadnih voda kako bi utvrdili na koji su se način neki pacijenti zarazili.

Ne treba zaboraviti ni to da se ostali virusi i bakterije mogu širiti i lošim održavanjem higijene WC šolje.

Ji-Xiang Wang i njegovi kolege sa “Yangzhou” objasnili su da tokom puštanja vode u šolju, voda udara o nju i stvara vrtložno kretanje i vrlo sitne kapi koje u vazduhu mogu da lebde i duže od minuta.
Dr Brajan Bzdek iz Centra za istraživanje aerosola sa Univerziteta u Bristolu izjavio je da nema jasnih dokaza o tome kako korona virus može da se širi na ovaj način, ali smatra opravdanim preduzimanje mera opreza.

toalet

Autori studije predlažu da, kad god je tomoguće, spuštamo dasku šolje, redovno održavamo njenu higijenu i da nakon koriššenja toaleta obavezno peremo ruke.

“Iako ovo istraživanje ne ukazuje na to da se pomenutim merama smanjuje prenos virusa SARS-CoV-2, fekalno-oralnim putem šire se mnogi drugi virusi i bakterije”, upozorili su naučnici.

Izvor: novi.ba

Related posts

ONA S TIM NEMA NIŠTA: Samo je JEDAN RAZLOG zbog kojeg muškarac napušta ženu!

U R

IZLIJEČIO SE OD RAKA I OTAD GAJI OVE BOBICE, kad vidite kako je ljekovito ODMAH ĆETE POTRAŽITI SJEME DA ZASIJETE

U R

O OVOME MAŠTA SVAKA ŽENA: Genijalan trik poslije kojeg vas noge neće boljeti kada ste na štiklama

U R

Leave a Comment