ZNATE LI ŠTA JE MEKTIĆ PO STRUCI, A ŠTA DODIK: Ovo su biografije političara u RS

0
394

Iako je opštepoznato da mnogi političari nisu došli direktno sa nekih od fakulteta političkih nauka, niti im je politika struka, malo se zna o tome šta su zapravo oni po zanimanju.

Većina zna da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović studirala engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te postdiplomski studij u oblasti diplomatsko-konzularnog prava završila na Pravnom fakultetu u Banjaluci, dok je Milorad Dodik završio Fakultet političkih nauka u Beogradu, piše “BN“.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović završio je mašinsku tehničku školu, kao i Mašinski fakultet u Jajcu.

Predsjednik NDP Dragan Čavić je čitavo školovanje boravio u gradu na Vrbasu gdje je završio Ekonomski fakultet. Diplomu na istom banjalučkom fakultetu stekao je i lider PDP Branislav Borenović, a Ekonomski fakultet u Banjaluci završio je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Mektić je osnovnu školu završio u Prnjavoru, zatim srednju mašinsku u Banjaluci. Ministar bezbjednosti je Višu upravnu školu završio u Zagrebu, da bi 1989. u Zagrebu završio i Fakultet za unutrašnje poslove.

Gradonačelnik Bijeljine je po struci profesor fizičkog zanimanja. Mićo Mićić je osnovnu školu završio u Crnjelovu, poslije čega je završio i Srednju elektrotehničku školu u Bijeljini. Godine 1981. završio je Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine završio je predsjednik SDS Vukota Govedarica.

Magistri

Među političarima ima i onih koji su i poslije diplome nastavili studije, a među mnjima je potpredsejdnik SDS Milovan Bjelica, koji je magistrirao na Fakultetu za uslužni biznis, i to u Novom Sadu 2012. godine.

Milovan Cicko Bjelica – SrpskaInfo.com

Školovanje je nastavio i gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić. On je magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, a u gradu na Vrbasu pohađao je i osnovnu školu i srednju školu.

Igor Radojičić – Nezavisne.com

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci magistrirao je takođe potpredsjednik DNS Ognjen Tadić. On je nakon završene osnovne i srednje škole u Sarajevu, prije nego što je magistrirao, završio i Pravni fakultet u Banjaluci.

Ognjen Tadić – Anadolija

Počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, završio je Ekonomski fakultet u Banjaluci, zatim je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao, dok je na na postdoktorske studije išao u Njemačku i Veliku Britaniju.

Mladen Ivanić – Anadolija

Izvor: haber.ba

LEAVE A REPLY