Preokret u životu čovjeka koji devet godina živi u pećini kod Zenice

0
431

Preokret u životu čovjeka koji devet godina živi u pećini kod ZenicePrije 4h KOMENTARI
Novu godinu dočekao je uz vatru, roštilj i, kako kaže, ponešto “ljutog da ga zagrije

Zenički Robinson Crusoe, kako mnogi zovu Žarka Hrnjića (63), koji već devet godina živi u špilji nekoliko kilometara od grada, najavio je povratak u civilizaciju. Rekao je to kada su ga željeli pitati kako provodi praznike. Kaže da će za dvije godine steći uvjete za njemačku penziju, jer je tamo radio kao zaštitar, ali i BiH penziju, nakon čega planira kupiti stan, piše Dnevni avaz.

– U naredne dvije godine razmišljat ću što i gdje dalje krenuti u život. Još nisam odlučio da li ostati u svojoj Zenici ili otići u Njemačku. Kada imate novac, onda znate što ćete i kako ćete – rekao je Žarko.

Ne krije da nestrpljivo čeka povratak u život kakav je oduvijek i priželjkivao, istovremeno ne žaleći ni sata provedenog u improviziranim spiljama, u zeničkom kamenolomu, gdje živi otkako je deportiran iz Njemačke. Netačno je, tvrdi, da su mu ponudili smještaj.

– To je balada zaklanim ovcama. Samo su mi nudili smještaj 19 kilometara od Zenice i jedan obrok, zato sam to odbio. Ljepše mi je ovdje. Živim u dvije špilje, ovisno o godišnjem dobu – priča nam Hrnjić.

Novu godinu dočekao je uz vatru, roštilj i, kako kaže, ponešto “ljutog da ga zagrije”. Posjete ga i prijatelji.

– S vremena na vrijeme dođu prijatelji u posjetu, neki samo iz automobila zatrube, ali i to mi je, vjerujte, dovoljno. Dođe mi i sin jedinac, koji živi i radi u Busovači – govori Žarko.

Iako ga ljudi posjećuju, najbolji prijatelj su mu, kaže, njegovi psi. Bez njih ne može zamisliti život. Ne krije da mu imponira što je prozvan zeničkim Robinson Crusoeom.

– To je odlično, on je bio kapetan broda. Cijela posada je poginula, on je ostao živ – kroz smijeh govori Hrnjić.

U novoj 2019. godini smatra da neće biti ništa dobro ni novo, a kako nema ni TV, s obzirom na to da ga, kaže, politika ne zanima, strpljivo će nastaviti odbrojavati dane kada će spakirati svoje stvari i krenuti u civilizaciju.

NIKAD NIJE BIO BOLESTAN

Žarko tokom debelih minusa koji vladaju u ovom zimskom periodu ne loži vatru u pećini i, kako kaže, nikad nije bio bolestan niti je posjetio liječnika.

– Bolest, liječnik, lijekovi, bolnica, šta vam je to? – našalio se Žarko.

Izvor: fokus.ba

LEAVE A REPLY