Evo što se događa vašem tijelu ako pijete kafu svaki dan

0
334

Za mnoge ljude savršen početak dana podrazumijeva ispijanje kafe, a ni sastanci, kao ni druženja s prijateljima, ne mogu proći bez nje

Omiljeni napitak je u našim krajevima postao čak i dio kulture.

Za mnoge ljude savršen početak dana podrazumijeva ispijanje kafe, a ni sastanci, kao ni druženja s prijateljima, ne mogu proći bez nje. Međutim, jeste li se ikad pitali kako svakodnevno ispijanje kafe utiče na vaš organizam?

Utiče na raspoloženje

Stručnjaci smatraju kakao kofein iz kafe utiče na naš mozak i to tako da poboljšava raspoloženje. Štaviše, pojedina istraživanja idu toliko daleko da tvrde kako je stopa samoubistva 45% manja kod ljudi koji konzumiraju dvije do tri šolje kafe dnevno nego kod onih koji je uopće ne piju.

Poboljšava pamćenje

Ovo je vjerojatno razlog zašto je mnogi studenti vole piti tokom učenja.

Relativno nova studija je ukazala na to da kofein, osim što djeluje kao stimulans i poboljšava pažnju i koncentraciju, ima i pozitivne učinke na dugoročno pamćenje. U manjim dozama kofein poboljšava mentalne sposobnosti i budnost. No važno je naglasiti i kako kofein ne utiče na sve nas na isti način. Vaša osobna reakcija na kofein može biti znatno drugačija od reakcija osoba koje poznajete.

Može imati uticaj na vaše fizičke sposobnosti

Kofein “isključuje” receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osjećaj umora, a osim toga, jedna do maksimalno četiri šoljice kafe dnevno (ovisno o vašoj težini) mogle bi poboljšati rezultate treninga izdržljivosti i aerobika.

Može povisiti krvni tlak i uticati na nivo holesterola

Na to hoće li kafa imati utjecati na nivo holesterola u vašem organizmu ovisi kakvu kafu pijete. Naime, u turskoj kafi i espressu ima znatno više kafestola nego u filtriranoj ili instant kafi. Također, ispijanje kafe može trenutno povisiti vaš krvni pritisak, ali najčešće se radi o kratkoj, privremenoj promjeni.

Glavobolja, nesanica i tjeskoba

Baš kao ni sa svim drugim stvarima, ni s kafom ne biste trebali pretjerivati. Previše kafe moglo bi rezultirati glavoboljom, nesanicom i tjeskobom.

U takvim situacijama, ako naglo pokušate prestati konzumirati kafu, mogli biste osjetiti apstinencijsku krizu koja najčešće traje 12 do 48 sati, a glavni simptom je glavobolja.

Izvor: fokus.ba

LEAVE A REPLY